Gençler Erasmus+ “Urban Gree+N” Projesi Kapsamında Türkiye’ye Geldi
Proje kapsamında katılımcılar Hatay’da doğayı koruma ve çevre temalı yapılan çalışma mekanlarını ziyaret ettiler.
Avrupa Birliği tarafından finanse edilen, Türkiye’den Belen Kaymakamlığı, Slovakya’dan Mother Flower ve Romanya’dan Romiscare derneklerinin iş birliğinde 16 gençlik çalışanının katılımıyla düzenlenen çalışma ziyaretinde ülkemizi ziyaret eden heyet, yaptıkları gezi ve etkinliklerle projeye katılım sağladılar.
Katılımcılar, projenin ilk gününde Kırıkhan ilçesinde bulunan ve 185 farklı kuş türüne ev sahipliği yapan tabiat harikası Gölbaşı gölünü, akabinde Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından türleri koruma altına alınan Gazella gazella Dağ Ceylanı Üretim Merkezini ziyaret ederek doğa harikalarını yerinde gördüler. Yaptıkları gözlemlerin ardından Belen merkezinde bulunan Rüzgar Elektrik Üretim Tesisini ve tesis sahası üzerinde bulunan dünyanın en önemli göçmen kuşlar geçiş yollarından olan Kuş Gözlem Evini ziyaret eden doğa dostu katılımcılar, bu santralde doğadaki hiçbir canlıya zarar verilmeden tamamen doğal enerji kaynağı olan rüzgar ile elektrik üretiminin gerçekleştirilmesini inceleme fırsatı buldular.
Proje kapsamında ikinci güne, nesilleri koruma altında olan Caretta caretta adıyla bilinen deniz kaplumbağalarının yumurtadan çıkarak, denizle buluşma anlarına şahitlik etmek üzere sabah 06:30’da Samandağ sahilinde düzenlenen denizle ilk buluşmaları etkinliğine katıldılar. Akabinde yapılış tarihi milattan sonra 69 yılına dayanan Titus Tünelinde doğa yürüyüşü ile dünyanın ilk mağara kilisesi olarak kabul edilen Saint Pierre kilisesi ziyareti gerçekleştirildi.
Katılımcıların; Hatay EXPO alanında “Bitki Müzesi” ve “Tıbbi ve Aromatik Bitkiler” bahçesinin gezilmesi ile devam eden program; burada bulunan Bitki Müzesi’nde bitkilerin kurutulmuş örneklerini, tohumlarını, yağlarını, fotoğraf ve videolarının yanı sıra canlı olarak da görme fırsatını yakaladılar. Uzmanlar rehberliğinde tohum ekerek, bitkileri yerinde gördüler. Hatay EXPO çalışanları ektikleri tohumları kendilerine hediye ederek ziyaret ve gezi programı tamamlanmıştır.
Kaymakam Hayrettin BASKIN; “Kaymakamlığımızın ev sahipliğinde Türkiye, Romanya ve Slovakya işbirliğinde yürütülen Erasmus+ “urban greE+n” projesi ile toplamda 16 gencimizi en güzel şekilde ağırlayıp Türk misafirperverliğini göstermiş olduk. Türk kültürünü tanıtan, kültürlerarası etkileşimi sağlayan, ülkelerarası köprü görevini üstlenen bu projeler iyi değerlendirilmelidir. Bu nuktada doğa ve çevre konulu projenin amacına ulaştığına inanıyorum. Projenin koordinesinden sorumlu başta Proje Koordinatörü Yeliz Sevim’e, emeği geçen tüm ekibe, ayrıca ziyaretlerin gerçekleştirildiği yerlerde ekibimize yardımcı olan kurum ve kuruluşlara teşekkür ediyorum” dedi.
Belen Kaymakamlığımızın ev sahipliğinde gerçekleştirilen proje, katılımcılara sertifikalarının teslimi ve çekilen hatıra fotoğrafı ile sona erdirildi.